Voor de meeste Nederlandse sportliefhebbers hebben wij af en aan een sportzomer. Zo worden de Olympische spelen natuurlijk eens in de vier jaar gehouden. In 2016 was de laatste editie, in Brazilië, dus in 2020 worden wij weer een geweldig evenement voorgeschoteld. Ook voor de meest populaire sport in Nederland, voetbal, is er weer een belangrijk toernooi. Het wereldkampioenschap voetbal, en ook het Europees kampioenschap vinden eens in de vier jaar tijd plaats. Zo hebben wij dus lange tijd om het jaar een groot internationaal sporttoernooi gehad om naar uit te kijken. Zoals jullie maar al te goed weten is ons land niet vertegenwoordigd geweest op de afgelopen twee voetbaltoernooien, maar in 2020 is dat gelukkig anders. Eindelijk kunnen wij weer genieten van zowel een Olympische Spelen als een Europees kampioenschap voetbal. De laatste keer dat dit het geval was is alweer acht jaar terug, toen in 2012 de Olympische spelen in Londen plaatsvonden, en Polen organiseerde samen met Oekraïne het voetbaltoernooi.

Olympische spelen 

In 2020 valt de eer van het organiseren van het meest prestigieuze sportevenement op de wereld aan Japan. In Tokio zal het grootste gedeelte van alle wedstrijden plaatsvinden. Afhangend van welke telling je wilt aanhouden is het de 32e of 29e editie. Het heeft de naam van 32e Spelen, maar drie edities hebben niet plaatsgevonden door oorlogen. In een strijd tussen Turkije, Spanje en Japan kwam laatstgenoemde dus als winnaar uit de stembus. In eerste instantie was het idee daar om de spelen in Hiroshima en Nagasaki te laten plaatsvinden, uiteraard als symbool van herstel en verzoening, gezien het lot van deze twee steden aan het eind van de tweede wereldoorlog. Dit is echter niet volgens de reglementen, want er hoort maar één stad als Olympische stad genoemd te worden. Uiteindelijk werd het dus Tokyo. Het is uiteraard een geweldig moment om een rondreis Japan te maken, waarbij je zo'n historisch toernooi kan meemaken!

EK 2020

Het Europees kampioenschap van 2020 neemt een bijzondere vorm aan. In plaats van door een enkel land, of een combinatie van twee landen, georganiseerd te worden, zijn maar liefst twaalf landen verantwoordelijk voor het gastheerschap van een aantal wedstrijden. De eisen zijn dat er een stadion is met minimaal 50.000 plaatsen voor de groepswedstrijden en achtste finales, 60.000 voor de kwartfinales, en 70.000 voor de laatste twee rondes. Nederland doet voor het eerst in vier jaar weer mee met een internationaal hoofdtoernooi, en we maken zelfs een redelijke kans om alles te winnen. Ook worden er wedstrijden gehouden in de Johan Cruyff ArenA, die met bijna 55.000 plekken het grootste stadion van het land is.