Gelukkig zit ik alweer een tijdje in de lift met mijn bedrijf. Dat is een stuk beter dan tijdens de crisis. Toen heb ik het grootste deel van mijn personeel moeten ontslaan wegens gebrek aan orders. Ik kan je vertellen, dat voelt niet goed, wetende dat ze allemaal een gezin hadden om voor te zorgen. Ik heb een timmerbedrijf, gespecialiseerd in wanden en kozijnen. Omdat de hele bouw op z’n gat lag kreeg ik nauwelijks orders binnen. Ook hadden we een aantal orders van bedrijven die even later failliet waren gegaan. Ik heb mijn hoofd boven water kunnen houden door alles aan te nemen, al waren het maar kleine orders of aanvragen voor materialen die we normaal niet produceren. Je moet de tering naar de nering zetten. Geld is geld. Maar gelukkig gaat het nu weer goed. Een deel van het personeel waarvan ik noodgedwongen afscheid moest nemen, werkt nu weer bij mij in de zaak. Toch ben ik nog niet helemaal van de ellende uit die tijd af. Ik had destijds een lening lopen die ik door gebrek aan inkomsten niet op tijd kon afbetalen. Ik had toen last van klanten die niet konden betalen of die veel te laat betaalden. Van een kale kip kun je niet plukken. Ik zat dus op mijn geld te wachten en was niet in staat om onze eigen lening op tijd af te lossen. Het gevolg was een negatieve BKR-registratie. Nu kwam ik er dus laatst achter dat je die negatieve registratie niet kwijtraakt, ook niet als je je schulden inmiddels wél hebt afgelost, zoals ik heb gedaan.

Leasen en BKR-registratie

Vanwege de vele opdrachten hebben we nu een extra bedrijfswagen nodig. Pieken en dalen komen en gaan. Het aanschaffen van een nieuwe wagen is dus niet nodig en financieel ook niet haalbaar. Daarom ligt het voor de hand om voor korte tijd een wagen te leasen. Nu bleek tot mijn verbazing dat dit niet mogelijk is vanwege een negatieve BKR-registratie. Dit terwijl ik alles toch inmiddels netjes heb betaald. Goede raad was duur. Waar kon ik een auto leasen zonder BKR-toetsing? Ik werd getipt door een maat van mij die in dezelfde branche werkt. Hij had hetzelfde aan de hand gehad en leaset nu bij Dealerleasing.

De voordelen van shortlease

Ik ben gaan praten bij Dealerleasing. Ze luisterden naar mijn verhaal en begrepen het. Voor de leasemaatschappij brengt shortlease weinig risico mee. Shortlease is na de eerste maand maandelijks opzegbaar. Het contract kan makkelijk worden opgezegd. Dus nu hebben we er tijdelijk een bedrijfswagen bij en ik heb geen langlopende financiële verplichting aan hoeven gaan. We zijn voorlopig uit de brand!