Wanneer je werkt of speelt op internet, dan wil je natuurlijk niet dat dat internet maar blijft haperen. Je wilt door kunnen gaan met waar je mee bezig was. Of dat nu het uploaden van een belangrijk rapport voor je werk of het neerknallen van monsters in een game is. Glasvezel internet is dan de oplossing. Dat is supersnel en zorgt ervoor dat je nooit meer hoeft te wachten tot een bestand geladen is. Dat scheelt tijd, irritatie en frustratie. Het enige is: glasvezel internet is nog niet overal in Nederland beschikbaar. Dit heeft te maken met de kosten van het aanleggen. Maar áls je het dan eenmaal hebt, dan snap je niet dat je ooit zonder hebt gekund!

Glasvezel internet is nog niet overal beschikbaar

De kosten voor de aanleg zijn, in verhouding met het leggen van andere kabels, enorm hoog. Ook is het zeer specialistisch werk. Glasvezel is daadwerkelijk glas dat dusdanig dun is gemaakt dat het maar haartjes lijken. Voor je een bundeltje glasvezel hebt, gaat er dus een heel proces aan vooraf. En dan komt het daadwerkelijke aanleggen nog. Online kun je, dankzij een postcode-check, goed zien of er bij jou in de buurt al glasvezel internet beschikbaar is.

Internet maakt de wereld kleiner

Je zou denken dat glasvezel internet alleen bedoeld is voor gamers en streamers. Dat klopt niet helemaal. Natuurlijk hebben gamers er een enorm voordeel van. Zij kunnen niet meer uitgeschakeld worden in een spel omdat hun beeld bevroren is of staat te bufferen. Maar ook ouderen kunnen veel voordeel hebben van supersnel internet. Zoals mijn buurvrouw (81). Haar kinderen wonen niet meer allemaal in Nederland, sommigen wonen zelfs in Australië en Amerika. Even bellen is dan een kostbare bedoening. Doordat er via internet gebeld kan worden, kan zij gemakkelijker contact onderhouden met haar kinderen en kleinkinderen. En dan zonder de ongemakken van bevroren beeld (bij videobellen) of een nare echo op de lijn. Buurvrouw is er maar wat blij mee!

Door internet meer contact

Dit geldt natuurlijk voor alle soorten internet, niet alleen voor de glasvezel variant. Maar ik heb nu, zomaar, weer contact met een oud klasgenootje. Zij woont in Colombia en we hebben via Facebook weer contact gekregen. Af en toe een berichtje sturen is nu heel gemakkelijk. Vroeger, toen ze gewoon nog een dorp verderop woonde, schreven we soms wel brieven, maar dan moest je zo lang wachten voor je weer antwoord kreeg. Nu kun je, bijvoorbeeld via de chat, praten alsof je bij elkaar zit. Toch bijzonder!