Wie houdt van autorijden, weet meestal veel van auto’s. Dat zijn degenen die toen ze jong waren geen genoeg konden krijgen van het spelen met autootjes en het allermooiste was als je zelf op de chauffeursstoel mocht gaan zitten en je handen op het stuur te leggen alsof je al jaren reed. Tijdens ritjes ergens naartoe zat je het liefst voorin op de bijrijdersstoel en je kon niet wachten tot je oud genoeg was om je rijbewijs te halen. Al snel leerde je waar alle knopjes voor dienden, hoe de motor werkte en onthield je welk logo van welk automerk was. Je spaarde alvast voor het kopen van je eerste auto en toen je je rijbewijs had, kocht je dan ook direct je eerste bolide. Het was het moment dat je je echt volwassen voelde. Kunnen rijden en je eigen vervoer hebben, geeft je een ultiem gevoel van vrijheid. Door alle uren die je op de weg doorbrengt, maakt dan ook dat je het belangrijk vindt de juiste keuze te maken als je een nieuwe bolide koopt. Deze blog bespreekt de overweging tussen een nieuwe en gebruikte auto.

Bepaal je budget

Het eerste wat je keuze tussen een nieuwe auto of occasion beïnvloedt, is wie de auto betaalt. Krijg je er een van je werkgever, lease je of koop je hem zelf? In het laatste geval zal het kostenplaatje een belangrijke rol spelen in deze keuze. Nieuwe auto’s zijn uiteraard aanzienlijk duurder dan gebruikte exemplaren, dus het is maar net hoeveel je te besteden hebt en hoeveel je bereid bent aan je bolide uit te geven. Dat geldt uiteraard ook voor werkgevers die een bedrijfswagen kopen voor zichzelf of hun personeel. Van koelwagens tot gesloten bestelwagens zijn in alle grote merken te krijgen, of je nu voor een nieuw model of occasion gaat. Ben je net gestart met je bedrijf, dan is het wellicht verstandig rustig aan te beginnen met de investeringen die je moet doen. Dan kies je liever een gedegen occasion die er representatief uitziet, maar veel goedkoper in aanschaf is dan een gloednieuw exemplaar. Daarbij komt dat je voor een occasion minder hoge afschrijfkosten en een minder hoge verzekeringspremie betaalt. Aan de andere kant zal je bij een gebruikte auto moeten incalculeren dat je er meer onderhoudskosten aan kwijt zal zijn dan bij een nieuw model.

Schoon en veilig

Naast de kosten zal ook meespelen in je keuze hoe zuinig de auto rijdt en hoe schoon hij is. Duurzaamheid is ook in de autobranche een hot topic. Over het algemeen geldt dat een nieuwe auto niet alleen schoner en zuiniger is dan een ouder model, maar ook veiliger. Zo heeft een occasion vaak minder veiligheidsvoorzieningen en moet je goed nagaan wat de staat van de auto werkelijk is. Daar komt bij dat je bij een nieuwe bolide minimaal twee jaar fabrieksgarantie hebt en met een occasion weinig tot geen garantie krijgt. Het grote voordeel van de keuze voor een gebruikte auto is wel dat er een erg groot aanbod van is op internet. Of het nu om een personenauto of een specifieke bedrijfswagen gaat, er is volop keus van goede kwaliteit. Ga dus goed na wat je mogelijkheden zijn en wat je belangrijk vindt en ga voor die voor jou beste bolide!